USAŞ tarafından 40.000 ₺’ye kadar hibe destek sağlanan Lift Up+ ve alt yapı desteği başlığı altında bütçe giderleri desteği sağlanan Lift Up programlarına başvurular başlıyor.
1. Lift Up Programı
Ağustos 2022 tarihinde başvuru süreci başlayacak olan program, lisans bitirme projelerini TUSAŞ’ ta “Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri” kapsamında gerçekleştirmeye imkân sağlamaktadır.
Başvurular Ağustos-Ekim ve Ocak-Şubat aylarında olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilebilmektedir.
Program kapsamında lisans bitirme projelerine sunulan destekler, Türk Havacılık Uzay Sanayii mühendislerinden atanan sanayi danışmanları ve proje sürecinizde sunulacak fırsatlar, projeniz ve kariyer yolculuğunuzda rakiplerinizden ayrılmanıza katkı sunar.
1.1. Program Kapsamındaki Olanak ve Ayrıcalıklar
- Altyapı Desteği: Projelerde ihtiyaç olan makine-teçhizat, sarf malzeme, yazılım, hizmet alımı ve seyahat bütçe giderleri için destek sağlanmaktadır.
- Destek Mektubu: TÜBİTAK-2209 B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı başvurusu için TUSAŞ tarafından destek mektubu hazırlanmaktadır.
- Sanayi Danışmanlığı: Proje boyunca mühendislerden danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.
- Yukarıda sıralanmış olan maddeler dışında öğrenciler, yemekhane hizmetinden ücretsiz, şehir içi semt servislerinden, sosyal tesis ve spor tesislerinden yararlanabilmektedir.
2. Lift Up+ Programı
Başvuru süreci başlamış olan program Lift Up+ programı, Lift Up programından farklı olarak yüksek lisans ve doktora çalışmalarının TUSAŞ’ın çağrıya çıktığı faaliyet alanları ile ilgili olarak yürütülmesi ve araştırmaların TUSAŞ bünyesinde gerçekleştirmelerini sağlayan bilimsel araştırmalar programıdır.
Program kapsamında üniversitelerde yapılacak olan Ar-Ge çalışmalarının havacılık üzerine yapılması ve havacılık sektörü için nitelikli araştırmacı kazandırma hedefi amaçlanmaktadır.
2.1. Program Kapsamındaki Olanak ve Ayrıcalıklar
- Bütçe Desteği: Makine- teçhizat, sarf malzeme ve hizmet alımı giderleri için; Yüksek Lisans tez projelerinde 20.000 TL ve Doktora tez projelerinde 40.000 TL bütçe desteği sağlanmaktadır.
- Aylık Ücret: Minimum mühendis maaşının geldiği gün sayısına oranlanmasına göre ücret ödenmektedir.
- Mentorluk, TUSAŞ Akademi ile sürekli eğitim ve gelişime ek olarak profesyonel mühendislik deneyimi
- Yukarıda sıralanmış olan maddeler dışında araştırmacılar, şirketin genel sağlık sigortası, yemekhane hizmetinden ücretsiz, şehir içi semt servislerinden, spor tesisleri, sosyal topluluklar ve sosyal etkinliklerden yararlanabilmektedir.
2.2. Başvuru Şartları
- Üniversite ve bölüm kısıtlaması bulunmamaktadır.
- Yüksek Lisans başvuruları için lisans ortalamasının 2.8 ve üzeri, Doktora başvuruları için yüksek lisans not ortalamasının 3.0 ve üzeri şartı bulunmaktadır.
- Başka bir kurum veya kuruluşta sigortalı çalışan olmaması gerekmektedir.
- Yabancı dilinin iyi ve belgelenebilir olması gerekmektedir. (IELTS 6.5+, TOEFL 84+, TÖMER 79+, ITEP 4+, YDS, YÖKDİL)
- Tez önerisi vermemiş olan araştırma görevlilerinin de başvuruya katılım imkânı vardır.
- Başvuru kriterleri doğrultusunda CV, mezuniyet belgesi, başvurulan konu ile ilgili sunum, transkript, iş paketi, proje ve patentleri doğrultusunda bir değerlendirme yapılarak; olumlu değerlendirilen araştırmacıların belirli başlıklar altında projeyi detaylandırması istenecektir. Yüksek lisans ve doktora tezleri için 6 aylık gelişme raporları ile proje faaliyetleri izlenecektir.
- Araştırmacının, proje konusuna ve sanayi danışmanına bağlı olarak ortak belirlenen en az iki günde Türk Havacılık Uzay Sanayii’ ye gelmesi gerekmektedir.
- Akademik danışman iki farklı projede yer alabilir.
- Çağrıya çıkılan konular dışında, konu başlığı altında konu önerilebilir.
Yukarıda bahsi geçen her iki program için de detaylı bilgilere https://liftup.tusas.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Lift up programı için 2020 – 2021 Bildiri Kitabına da https://liftup.tusas.com/uploads/Bildiri%20Kitab%C4%B1.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.